Modificare cod fiscal – modificarea cotelor de impunere pentru microintreprineri
Manual politici și proceduri contabile - personalizat, editabil Versiune nouă - actualizat Ianuarie 2019 |
|
Guvernul a publicat vineri OUG 3/ 2017, una dintre numeroasele modificari vizand modificarea cotelor de impunere.
Astfel, potrivit noilor prevederi, veniturile microintreprinderilor vor fi impuse cu doua cote, astfel:
– cota de 1% pentru microintreprinderile care au unul sau mai multi salariati (anterior cota de 1% era aplicabila microintreprinderilor care aveau 2 sau mai multi salariati);
– cota de 3% pentru microintreprinderile care nu au salariati.
Astfel, s-a eliminat prevederea potrivit careia microintreprinderile care aveau un salariat plateau impozit in cota de 2%, acestea urmand sa plateasca doar 1% din veniturile realizate.
Reamintim ca prin salariat se intelege persoana angajata cu contract individual de munca cu norma intreaga, potrivit Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare. Conditia se considera indeplinita si in cazul microintreprinderilor care:
a) au persoane angajate cu contract individual de munca cu timp partial daca fractiunile de norma prevazute in acestea, insumate, reprezinta echivalentul unei norme intregi;
b) au incheiate contracte de administrare sau mandat, potrivit legii, in cazul in care remuneratia acestora este cel putin la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
In cazul in care, in cursul anului fiscal, numarul de salariati se modifica, cotele de impozitare se aplica in mod corespunzator, incepand cu trimestrul in care s-a efectuat modificarea, potrivit legii. Pentru microintreprinderile care au un salariati care aplica cota de impozitare de 1%, al caror raport de munca inceteaza, conditia referitoare la numarul de salariati se considera indeplinita daca in cursul aceluiasi trimestru sunt angajati noi salariati.
Citeste mai multe despre ultimele modificari ale Codului fiscal
– Modificari in definitia microintreprinderii: creste pragul pentru veniturile realizate
– O noua categorie de contribuabili, scutita de la plata impozitului pe venit
– Modificare la nivelul deducerilor pentru calculul impozitului pe salarii